Tahukah Anda ?

Lebih 3 Juta Rakyat Malaysia Merupakan Pesakit Mental ?

Kajian menunjukkan sebanyak 11.3 peratus atau tiga juta rakyat ini disahkan mengalami masalah penyakit mental. Sekiranya golongan ini tidak diberikan rawatan sempurna, adalah dikhuatiri lebih ramai lagi yang akan menjadi mangsa.

Teruskan MEMBACA dan anda akan TAHU bahawa saya ingin MEMBANTU anda untuk mengindari masalah yang membimbangkan ini dari berlaku kepada diri dan keluarga anda!

Pn. Norazlina Ramdzan
Pusat Edaran/Distribution Centre of SUTRA 

Ketahui bagaimana Aromaterapi BERKESAN membantu mengurangkan masalah TEKANAN MENTAL dan KEMURUNGAN ini dari terus meningkat. 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Pakar Psikologi dari Pusat Perubatan Universiti Malaya, Dr Muhammad Muhsin Ahmad Zahari berkata, jika melihat kepada laporan Kajian Kesihatan Kebangsaan dan Morbiditi Ketiga pada 2006, 11 peratus rakyat Malaysia mengalami masalah mental.
 
“Ini bermakna kira-kira 2.6 juta daripada keseluruhan penduduk mengalami gangguan berkaitan psikologi dan jumlah ini agak ketara,” katanya yang juga merupakan Pensyarah Kanan Universiti Malaya dalam bidang ini.
 
Dr. Muhsin menasihatkan mereka yang mempunyai simptom gangguan mental agar mendapatkan rawatan awal supaya masalah tidak berlanjutan.
 
“Kebanyakan pesakit di Malaysia bertemu pakar selepas 24 bulan mengalami masalah. Berbanding di Amerika Syarikat, jika mereka tidak boleh tidur dalam masa tiga hari sahaja mereka terus bertemu doktor untuk mendapatkan nasihat,” katanya.
 
Dalam pada menjalani rawatan Dr. Muhsin menekankan pesakit perlu mengambil ubat seperti antipsikotik dan antidepression yang telah diberi doktor untuk membantu penyembuhan.

 

   
 

Pn Ramnah Salleh

" Stress Relief ni memang best. Lepas Lin bagitau haritu, akak ambil satu sample tu. Lepas mandi petang tu akak sapu di kepala, leher, tengkuk dan bahu. Malam nak tido akak sapu ke seluruh badan pula. Alhamdulilah bangun pagi rasa sedar dan dah berkurangan Migrain tu. Nampaknya dah tak perlu ambil pain killer yang doktor bagi tu. Thanks Lin, produk ni memang best!. 

 

Pn. Zurina M Yassin 

" First time guna produk sutra semasa k lynn jemput datang ke spanya yang terletak disungai buluh...masa tu mmg dah jatuh cinta sbb saya ianya 100% buatan bumiputra..dan saya amat menitik beratkan HALAl lan toyyiba..x kira produk apa sekalipun utk kegunaan keluarga..apabila ada sesi soal jwb dgn pengasas nya jadi saya yakin...utk menggunanya ..dan sampai skrg saya masih menggunkannya dan turut menjadi pilihan sbg hadiah :)..plg suka, minyak pelbagai guna tu :)..n perfumenya juga wangi bangat..x rugi beli, dah la murah, tahan lama serta berkualiti setaraf produk antarabangsa. "

 

En. Fathrul Razi 

" Berkenaan dengan minyak SUTRA Massage Captivating, saya dah guna beberapa hari lalu dan so far, memang best!. Memang bila pakai dan sapukan pada bahagian leher dan muka, rasa bertenaga dan bersemangat! Hilang rasa lesu dan mengantuk. Sangat sesuai bagi mereka yang cepat lesu. 

Satu lagi, bila saya pakai dan sapukan pada kaki, leher dan tangan NYAMUK tak datang serang saya!. Selalunya nak tidur KENA SEMBUR penyembur nyamuk dan saya test bila pakai minyak urut hebat ini tanpa sembur ubat nyamuk. Memang tidur best TANPA nyamuk. "

 

 
   

TUNGGU DULU! 
Adakah anda pernah mengalami masalah TEKANAN atau STRESS
Bagaimana untuk mengetahui adakah anda sedang tertekan atau tidak ?


Tinjauan Kesihatan Mobiliti dan Kesihatan 2011 menunjukkan 12 peratus rakyat Malaysia berusia antara 18 dan 60 tahun berhadapan pelbagai jenis penyakit mental. Statistik ini amat menakutkan iaitu satu angka yang tinggi kerana menunjukkan seorang daripada enam (1:6) rakyat negara ini adalah pesakit mental. 

 

Pastikan anda dan keluarga SIHAT DAN BEBAS dari statistik di atas! 

Apakah maksud Aromaterapi ?

Istilah aromaterapi sebenarnya terdiri daripada dua perkataan yang membawa maksud yang amat besar. Perkataan Aroma adalah membawa maksud Bauan atau haruman, manakala Terapi adalah membawa maksud rawatan. Aromaterapi merupakan perawatan menggunakan bauan atau haruman semulajadi. Aromaterapi itu sendiri adalah terapi yang menggunakan pati mianyak bunga-bungaan dan tumbuhan untun membantu memperbaiki kesihatan, membangkitkan semangat, membangkitkan keghairahan, menenangkan jiwa dan merangsang proses penyembuhan.


Bagaimanakah Aromaterapi Berfungsi ?

Menurut Dr. Alan Huck (Pakar Neurology Psikiatri dari pusat penelitian deria dan rasa di Chicago), bau mempunyai pengaruh secara langsung terhadap otak manusi. Di dapati bahawa hidung kita berkemampuan untuk menangkap lebih daripada 100000 bau yang terdapat dipersekitaran kita. Ia berlaku tanpa kita sedari.
 
Bauan tersebut akan mempengaruhibahagian otak yang berkaitan dengan mood (suasana), emosi, ingatan dan pembelajaran. Misalnya, dengan menghirup aroma Lavender, ia akan meningkatkan gelombang-gelombang alfa di dalam otak dan gelombang inilah yang akan membantu kita untuk berasa releks dan tenang.


Teori Bagaimana Aromaterapi Berfungsi

i- Minyak diserap melalui kulit dan dialirkan melalui darah. Pengaliran darah ke seluruh tubuh akan memberi kesan kepada organ-organ tertentu ataupun fungsi badan. Pakar-pakar terapi menyatakan bahawa terdapat banyak minyak pati yang mempunyai satu kesan anti-radang, yang boleh membantu menyembuhkan penyakit artritis dan kesakitan otot. Minyak lain boleh membantu dengan masalah pernafasan atau menghalang atau menghalau jangkitan dengan membantu meningkatkan sistem imun anda.
 
ii- Berkaitan dengan dengan deria bau anda. Apabila menghidu sesuatu bau, bau tersebut akan terus berhubung dengan otak. Makanan, bunga-bunga, wangian dan tananam membebaskan molekul-molekul kecil kepada udara dan merangsang sel-sel saraf bau anda (olfaktori). Sel-sel itu menghantar satu pesanan untuk otak anda untuk menafsirkan bau tersebut. Kemudian, bau tersebut akan bertindak balas di dalam badan secara fizikal dan emosi. Contohnya, bau boleh mengubah kadar penafasan dan membuat anda berasa tenang atau teruja. Oleh kerana minyak pati boleh merangsang deria hidu anda, jadi ini adalah salah satu proses yang penting dalam aromaterapi.

Sejak kebelakangan ini, masyarakat kita dikejutkan dengan pelbagai kes bunuh diri dan cubaan membunuh diri. Lebih memeranjatkan lagi apabila ada dari golongan profesional seperti doktor dan peguam yang mengambil keputusan untuk bunuh diri dan ramai dari kita tidak faham mengapa keputusan itu diambil. 

Kajian juga membuktikan bahawa TEKANAN sering kali dialami oleh ramai wanita sama ada pelajar, suri rumah atau wanita bekerjaya. Bebanan di tempat kerja yang tiada kesudahan menyebabkan mereka mudah sakit kepala, badan terasa lesu dan cepat marah. 

Saban hari mereka bekerja hingga kadang kala melebihi 12 jam daripada waktu bekerja dan tentunya membuatkan tubuh badan letih serta lemah. Lebih merumitkan lagi sikap kita sendiri yang tidak mengambil berat faktor senaman. 

 

Cara-cara Untuk Mengurangkan Tekanan Melalui Kaedah Aromaterapi 

Mulakan Terapi SPA Anda Di rumah 

5 cara mudah yang anda boleh lakukannya di rumah :

SUTRA Aromatherapy Massage Oil (Minyak Urutan Aromaterapi SUTRA) sesuai untuk seisi keluarga.

 i- Urutan Badan Dengan Aromaterapi

Sebenarnya pelbagai cara boleh dilakukan bagi mengurangkan tekanan. Ada yang melakukannya dengan beriadah bersama keluarga, bersenam, mengunjungi spa dan cara yang paling senang dan cepat ialah berurut.
 
Kuasa dan keajaiban sentuhan urutan memang tidak dinafikan mempunyai banyak manfaat serta memberi kesan yang begitu mendalam, bukan saja pada fizikal malah minda dan jiwa individu.Urutan jika dilakukan dengan teknik yang betul boleh menurunkan kadar degupan jantung, merendahkan tekanan darah, meningkatkan aliran darah, merehatkan otot-otot dan sebagainya.
 
Kaedah urutan membabitkan manipulasi struktur tisu lembut badan secara manual bagi menghilangkan ketidakselesaan, pengecutan otot dan tekanan serta meredakan kesakitan. Urutan juga turut merangsang pengeluaran hormon endorfin iaitu sejenis bahan kimia yang membangkitkan rasa gembira dan meningkatkan keyakinan diri.
 

Wanita amat mudah mengalami tekanan dan bahagian tubuh yang sering menerima kesan ialah leher, bahu dan kepala. Ketiga-tiga bahagian ini berkait rapat. Justeru, apabila ‘stress’ kepala akan turut sakit.

 
Leher dan bahu akan tegang. Jika kita memicit bahagian ini akan terasa seperti ada benjolan menyebabkan darah tidak dapat mengalir dengan lancar sekali gus menyebabkan timbulnya migrain dan insomnia.
 
Tekanan dan ketegangan badan banyak bergantung kepada pergerakan anggota itu sendiri. Jika sebelah kiri banyak bergerak, maka bahagian kiri yang banyak mengalami ketegangan.
 
Jika kita sentuh bahagian yang mengalami ketegangan itu, kita akan berasa keras. Jadi untuk melembutkannya urutan ringan perlu dilakukan. Sebaik-baiknya kita mengurut seminggu sekali bagi mengelakkan penyakit seperti insomnia dan keletihan.
 
Bagi memudahkan urutan dilakukan, minyak aromaterapi disaran digunakan kerana berupaya merehatkan minda. Jadi sambil meredakan ketegangan anggota badan, minda juga segar.

ii- Rendaman Kaki 

 
Rendam kaki anda ke dalam air suam dan campurkan di natara 6 - 8 titis minyak pati/campuran SUTRA kesukaan anda dan rendam selama 10-15 minit kemudian bilas dengan air sejuk 
 
JIka kulit anda begitu sensitif, sila gunakan Massage Oil Sutra sebanyak 3 penutup penuh
 

iii - Mandian Hidroterapi 

 
Hidroterapi merupakan satu teknik mandian yang dilengkapi dengan system gelombang ultrasonic dan ozon. Gelombang ultrasonic ini dihasilkan oleh pam hidroterapi yang dipasang bersama. Apabila gelombang ultrasonic ini dipamkan ke dalam tab mandian maka buih ultrasonic terbentuk. Buih ultrasonic inilah yang menjadi penyumbang utama kepada keberkesanan mandian hidroterapi.
 

iv - Penggunaan Lilin 

 

V - Terapi Wap/Pengewapan 

 

Wujudkan suasana dan persekitaran rumah yang bersih, aman dan damai dengan haruman Aromaterapi SUTRA.

Pernahkah anda alami situasi ini ?

" Lipas, lalat, cicak dan tikus ... pergilah dari sini...! "

" Sudah bermacam-macam jenama saya gunakan tetapi masalah ini tidak juga selesai. Hari-hari saya stress! "

 

 

Mahukah tuan-tuan dan puan-puan jika saya kongsikan satu penyelesaian masalah yang berkaitan lipas dan lalat, YANG SUKA RUMAH ANDA ?.

Yang terbaiknya penyelesaian ini tidak melibatkan kematian.

 
Lipas dan lalat jika tidak ditangani dengan betul akan menyebabkan penyakit-penyakit yang membahayakan nyawa.
 
Antara gejala biasa bawaan lipas yang sering kita dengar adalah seperti keracunan makanan, mual, kekejangan abdominal, muntah-muntah, cirit-birit.
 

Jadi, apakah jalan penyelesaiannya?

Memperkenalkan Rangkaian Produk SUTRA Bagi Kegunaan Anda Sekeluarga

SUTRA AROMATHERAPY MULTIPURPOSE SPRAY PANDAN

SUTRA AROMATHERAPY MULTIPURPOSE SPRAY ROSE SENSATION

 

 

SUTRA MANJAKANI FEMININE WASH

 

 

 

 

 

 

 
 

15 Sebab Mengapa Memilih Sutra Spray!

  1. Sutra Spray serbaguna boleh digunakan di mana saja pada bila-bila masa

  2. Murah dan mudah dibawa kemana-kemana

  3. Mengharumkan suasana rumah atau pejabat atau kenderaan

  4. Menghalau dan membunuh serangga perosak

  5. Bertindak sebagai 'air freshner', 'ironing aid', 'table cleaner', 'glass cleaner'

  6. Rawatan aromaterapi terbaik kerana menggunakan 100% bahan-bahan semulajadi

  7. Terdapat 5 jenis haruman yang wangi dan tahan lama

  8. Selamat digunakan kerana tidak mengandungi bahan kimia

  9. Harumannya berkesan menghilangkan tekanan setelah seharian penat bekerja

  10. Mampu menimbulkan suasana tenang dan mengembirakan kerana wangian yang harum

  11. Mengawal lembapan udara

  12. Membersihkan ruang udara dengan memerangkap habuk-habuk yang terampai

  13. Membasmi bakteria dan virus yang terdapat di udara

  14. Terbukti telah membantu ramai pengguna menyelesaikan masalah serangga

  15. Mampu membantu ramai pengguna menjana pendapatan sampingan dengan kongsikan keistimewaan dan keaijaibannya


Ya Norazlina Ramdzan!, saya ingin memiliki produk SUTRA dan mendaftar sebagai
'Ejen SUTRA'
dengan harga 
RM 1000.00 sekarang!.